Ma 2019. március 24., vasárnap, Gábor és Karina napja van. Holnap Irén és Írisz napja lesz.

Aktuális események

    ápr. 1 08:00 -
    Diákigazgató kampányhét
    ápr. 1 15:00 - ápr. 1 16:00
    Fogadóóra
    ápr. 4 08:00 -
    Diákigazgató választás
    ápr. 5 08:00 - ápr. 5 17:00
    Kisérettségi, próbakompetencia
    ápr. 12 18:00 - ápr. 12 22:00
    Szakmák éjszakája

Erasmus

Szakmák éjszakája

Szakképzés Eu Hete

Széchenyi 2020

Iskolai események

previous month március 2019 next month
H K SZ CS P SZ V
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Pályázat

Hirdetés

Hirdetés


3 Gráciá(k) -Kiállítás PDF Nyomtatás E-mail

3gracia 40 kicsi

Cseppen Alexa Hortenzia, Fábián Viktória Bernadett és Patakfalvi-Vigh Kincső kiállítása 3 Gráciá(k) címmel nyílt Galériánkban 2018.március 1-jén.

Mindhárman, iparművészeti képzésünkben résztvevő 12/1-es, idén érettségiző diákunk. Közös még bennük, hogy ugyanabban a kollégiumi szobában élik hétköznapjaik egy részét. Mindhárman érdemeket szereztek a képzőművészet területén az elmúlt években. Több pályamunkájukat szakmai zsűrik is elismeréssel díjazták külső fórumokon is.

Ha három fiatal lány képzőművészeti kiállításáról esik szó, akaratlanul is felmerül a 3 Grácia, mint cím.

A 3 Grácia  a görög mitológiában a boldogság és derű három istennője, a boldogság, a virulás és a fény megszemélyesítői. A római mitológiában a hála: szépség, kedvesség, ajándékozó kedv három istennője. Vénusz istennő kíséretéhez tartoztak.

A kiállítás képeiben kirajzolódik a lányok egyéni látásmódja, személyisége. Alexa főként mai világunk fonákjára mutat rá általa, Kincső saját külső megjelenésükről állít tükröt elénk, míg Viki egy montázzsal képezi le a témát, ahol ő is konkrétan hármuk személyiségjegyeit csomagolja növényi formákba.

A kiállítás képeit Rohonczi Istvánné, a tagozat vezetője, így jellemezte a megnyitó során:

 

lanyok 40Azt az elején szeretném leszögezni, hogy mindhárman rendelkeznek egyfajta belső alkotó, teremtő igénnyel. Négy évük kezdetén talán még fontosabb volt számukra, hogy a valóság minél pontosabb leképezése jelenjen meg képeiken, de ma már a „valóságon túli” megfogalmazása sem áll tőlük távol. Művészettörténeti tanulmányaik – remélem – szintén egyengették útjukat ez irányba. Megvan bennük a kíváncsiság a legújabb törekvésekre túl az avantgárd irányzatokon. Megvan bennük a bátorság is, h. éljenek gondolatviláguk, belső énjük vizuális megfogalmazásával. És nem utolsó sorban megvan bennük a szereplési vágy is, ami éppen egy ilyen kiállítás alkalmával valósulhat meg.

Alexa képein a jelen idő a főszereplő. Az a külső világ, ami körülveszi ezt a korosztályt. Nem zárkózik el a negatívumok, az árnyoldalak bemutatásától. A valóságot úgy tárja elénk, ahogy az lecsapódik a mai fiatalok mindennapjaiban. A farkasok, lovak fel-felbukkanó megjelenítése munkáin az állatok szeretetére utal, ugyanakkor remek portrékat is tár elénk. Fiatal emebri arcok néznek ránk képeiről mindig valamilyen kiegészítő elemmel társítva azokat.

Viki sokkal inkább érzéseinkre hathat munkáival, kevésbé értelmünkre. Ábrázolásai kitűnő képi elemekkel társítottak, mint a felületi faktúrák. Játszik a felületminőségekkel. Ügyesen alakítja ki a képek terét, kompozícióját. Szereti a technikai sokféleséget, ragasztást, festett síkok mozgalmasságát, esetleg térben való kiemelését. Egyik képén grafikai pontossággal mutatja be azokat a versenyeken használt lőfegyvereit, amiket országos sportlövész versenyeken is volt alkalma kipróbálni. Ez a munkája tehát nem napjaink sajnálatos eseményeire reflektál.

Kincső a látvány, a természet megszállottja véleményem szerint. Őt a színek, hangulatok, a bennünket körülvevő világ inspirálja képei megfogalmazása közben. Nem riad vissza a különböző alapvető technikai eszközök használatától, kedveli a festéket, a színes krétát vagy a garfitot is. Ugyanakkor újító szándékkal kever homokot a festébe, ragszt műanyagot a felületre. Kíváncsisága hajtja új utak felfedezése felé. Véleményem szerint jó úton jár.

Nem csak ő, hanem két diáktársa is elindultak egy úton, ami remélem nagyon szép jövő felé viszi őket, és mai kiállításunk a premier, a kezdet legyen ezen az úton.

A kiállítás 2018. április 6-ig látogatható.

 
Hirdetés