Ma 2017. szeptember 25., hétfő, Eufrozina és Kende napja van. Holnap Jusztina napja lesz.

Szakmák éjszakája

Aktuális események

    Nincs esemény

Széchenyi 2020

Szakképzés Eu Hete

Iskolai események

previous month szeptember 2017 next month
H K SZ CS P SZ V
week 35 1 2 3
week 36 4 5 6 7 8 9 10
week 37 11 12 13 14 15 16 17
week 38 18 19 20 21 22 23 24
week 39 25 26 27 28 29 30

Pályázat

Határtalanul

Hirdetés

Hirdetés


Hirdetés

Képzéseink 2017/2018-as tanévben

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Kiállítás megnyitó PDF Nyomtatás E-mail

     A mai naptól Goda Miklósné Szikszai Gabriella hetedik kiállítását láthatjuk itt a Lorántffy Galériában. A hetes számmesekezdő formula, gondoljunk a hetedhét országon is túl játszódó csodás történetekre. Ez a szám a világ eseményeinek magasabb szemszögből való megfigyelésére, megélésére utal. A magyar mondakörben azt a célt szolgálja, hogy túljussunk a kihívásokon és az akadályokon.

   A kiállítás képei egy ilyen magasabb szemszögből mutatják be a körülöttünk élő világot, a természetet. Egy egészen különleges nézőpontból láthatjuk az egyébként mindennapinak számító jeleneteket, hiszen ki ne látott volna már madarat, fát, füvet, bogarat? Mi ennek a különlegességnek a titka, miért szeretjük annyira Gabika képeit? Nekem személy szerint (és ezzel nem vagyok egyedül), már hozzátartoznak az életemhez, hiszen a közösségi oldalon megosztva mindennap arra figyelmeztetnek, hogy a világ nem csak városi utca és szürkeség, hanem valami sokkal izgalmasabb és gazdagabb. És ez a gazdagság itt van mellettünk, a képek többsége Dunaújvárosban készült. Mi ez a különleges nézőpont, mi a titok?

   Úgy gondolom, Gabika érti és beszéli azt a rejtett és csöndes nyelvet, amellyel a természet folyamatosan kapcsolatba lépne velünk, ha észrevennénk a jeleit. A digitalizált világ eszközei és zörejei között élve a kommunikációról leginkább az ímél és a cset, esetleg a telefon jut eszünkbe, a tőlünk távol tartózkodó ismerőseinkkel való kapcsolattartás. Ezek a képek viszont másról, a közelségről szólnak. Művészi módon ábrázolnak egy párbeszédet, amelyet a fényképész folytat a természettel. Ennek feltétele a folyamatos jelenlét és a figyelem. A képek mellett olvasható címek is ezt igazolják, csak néhányat említek: a csipkebogyó farsangi jelmezére utaló Indián; a Virágszoknya, amin egy kis katica végre rózsaszín szoknyába bújhatott; de itt van a földre küldött isteni segítség bizonyítéka is, az Angyalka vagy a képzelet világába repítő, titokzatos Meseerdő.

   A magyar irodalomból Radnóti Miklóst és az ő természethez való viszonyát juttatja eszembe ez a nem mindennapi párbeszéd. Egy gyönyörű őszi kép színeibe a múló idő szépségét és a közeli elmúlás miatti szorongásunkat vetítjük, a költőnél ez így hangzik: „Nyugtalan őszül, emelkedik,/ süllyed a lombon a rozsda,/ Hűvös az égi lehellet;/ nem melegít, csak füstöl az ég,/ csak sóhaja van ma a napnak.” (Nyugtalan őszül) Vagy a téli hideg szépség bemutatásakor együtt fázik velünk minden: „Hóbafagyott levelet/ kaparász dideregve a szellő” –írja Radnóti. (Papírszeletek – Tél) De nemcsak mi zúdítjuk érzéseinket a természetre, a természet is üzen nekünk. A Déltől estig c. versből néhány sor: „Fölébred most a táj,/ megered a szava,/ madarakkal fején/ meghajlik könnyedén/ s csörögni kezd a fa.”

   Az itt bemutatott képek fontos üzeneteket közvetítenek. Mindenekelőtt az élet csodájáról, az újjászületés lehetőségéről, harmóniáról, humorról és játékosságról, a hidegség fájdalmas szépségéről. A reményről, hogy a ránk váró megpróbáltatásokhoz van körülöttünk elég erő, s a kincsek felismeréséhez kaphatunk elég érzékenységet.

       Kedves Gabika! Köszönjük neked, hogy ráirányítod a figyelmünket a szépségre, egy rendkívül gazdag világra, amelyben te olyan otthonosan mozogsz. Jó arra gondolni, hogy a hetes nem a legnagyobb a varázserejű számok világában. A kilences a tökéletesség száma, a gyógyítás eszköze, a tizenkettes a teljességé, és még sorolhatnám. Van folytatás, születnek még képek, és mi továbbra is várjuk, hogy közvetítsd nekünk az élet apró rezdüléseit. Hiszen hetedhét országon túl kezdődnek a mesék és a csodák. Köszönöm a figyelmet!

 
Hirdetés
Hirdetés