Ma 2020. április 07., kedd, Herman napja van. Holnap Dénes napja lesz.

Erasmus

Szakmák éjszakája

Szakképzés Eu Hete

Széchenyi 2020

Kollégiumi események

previous month április 2020 next month
H K SZ CS P SZ V
week 14 1 2 3 4 5
week 15 6 7 8 9 10 11 12
week 16 13 14 15 16 17 18 19
week 17 20 21 22 23 24 25 26
week 18 27 28 29 30

Pályázat

Hirdetés

Hirdetés


Kollégium története PDF Nyomtatás E-mail


 

 

A kollégium története

A kollégium 1977. szeptember 1.-én nyitotta meg kapuit, mint a 316. sz. Makarenkó Ipari Szakmunkásképző Intézet Diákotthona 90 férőhellyel. Az épület másik fele a Papíripari Vállalat munkásszállójaként működött. 1979-ben a tanulók létszáma megduplázódott és diákotthonból kollégiummá vált. A megnövekedett feladatokat öt nevelőtanár és egy kulturális nevelőtanár látta el.

Az első Arany Oklevelet 1981-ben, a másodikat 1982-ben kapta meg a kollégium. 1984 fontos állomás volt: a Művelődési Minisztérium és a KISZ KB a Kiváló Kollégium címet adományozta az intézménynek. Közben kibővült a szakkörök száma, a modellező szakkör tagjai városi-és országos versenyeken is bemutatkoztak. Csak érdekességként: volt kézimunka, sakk, Moszkvai Rádió Ifjú Baráti Klubja, közlekedési és színjátszó szakkör. Énekkar és citerazenekar is működött, megalakult a szülői munkaközösség, és a pápai Acsády Ignác Kollégiummal testvér-kollégiumi kapcsolat alakult ki, amely tizenöt évig tartott. A megnövekedett diáklétszámhoz és feladatokhoz 1983-ban nyolc álláshelyet engedélyezett a Városi Tanács.

1986-ban a Munkásszövetkezet segítségével iskolaszövetkezeti csoport alakult, amely egy kis boltot üzemeltetett a kollégiumban, melyben a diákok önként vállalták a munkát. Színházba nemcsak Dunaújvárosba, hanem Budapestre is jártak, és a kirándulások alkalmával jártak az Északi-középhegységben, Pécsett és környékén, sőt néhányan a Szovjetunióba, Csillagvárosba is eljutottak.

1987–ben a Makarenkó Intézetről levált a Könnyűipari Szakmunkásképző Intézet a kollégiummal együtt, és a kollégium megkapta az utolsó Arany Oklevelet. 1990-ben az intézmény felvette Lorántffy Zsuzsanna nevét, és még ebben az évben megalakult a Kollégiumi Érdekvédelmi Szövetség, s létrejött a megyei szervezet is. Az évek során a tanulólétszám csökkent, ezért, 1991-től más iskolák diákjait is fogadja a kollégium. Az oktatásban résztvevő tanulók életkora kitolódott, a diákok fele szakközépiskolai tanuló lett. 1994-ben újjáalakult a kollégiumi diákönkormányzat, az országos mozgalom is fellendült, melyhez a kollégium is csatlakozott.

A rendszerváltás során végbemenő társadalmi változások a kollégiumot is érintették. Megszűnt az országos kollégiumi verseny, az iskolaszövetkezeti csoport, az MHSZ klub, a budapesti színházlátogatások, csökkent az anyagi támogatás. A társadalmi nehézségek, munkanélküliség, a létbizonytalanság új generációt termelt ki.

1997-ben az iskola új tanműhelyt kapott, így felszabadultak azok a helyiségek, ahol eddig gyakorlati oktatás folyt, azonban a délelőtti tanórákhoz továbbra is szükségesek voltak a kollégiumi tanulószobák, mind a mai napig. Az ezredfordulós évek a pályázatok évei voltak. Szűkös körülmények között folyt az intézmény működtetése, a pénzforrás szinten tartását a pályázatok jelentették. Pályázati pénzből került megvásárlásra a tűzzománc szakkörhöz szükséges kemence, a zártláncú TV hálózat kiépítése, számítógépterem kialakítása, a vizesblokkok felújítása, stb.

Az elmúlt öt évben nagy változások következtek be kollégiumunk életében. Bevezetésre került a Kollégiumi nevelés országos alapprogramja, amely alapvetően meghatározza a középfokú kollégiumi nevelés alapelveit. Nagy fejlődést jelentett az informatikai hálózat kiépítése, melynek segítségével a gyerekek második otthonában is kitárult a világ az Internet hozzáférés lehetőségével.

2010-ben új pedagógiai program és házirend készült, figyelembe véve a változó körülményeket, a csökkenő anyagi forrásokat és a megnövekedett szociális problémákat. A kollégium célja, hogy a diákjai számára megteremtse a feltételeket az esélyegyenlőséghez és az egyéni fejlődésükhöz.

  
Hirdetés