Ma 2020. szeptember 26., szombat, Jusztina napja van. Holnap Adalbert napja lesz.

Aktuális események

    Nincs esemény

Erasmus

Szakmák éjszakája

Szakképzés Eu Hete

Széchenyi 2020

Iskolai események

previous month szeptember 2020 next month
H K SZ CS P SZ V
week 36 1 2 3 4 5 6
week 37 7 8 9 10 11 12 13
week 38 14 15 16 17 18 19 20
week 39 21 22 23 24 25 26 27
week 40 28 29 30

Pályázat

Hirdetés

Hirdetés


Hirdetés
Országos Haditorna Verseny PDF Nyomtatás E-mail

Iskolánk az idén is résztvett egy csapattal  az Országos Haditorna Verseny Fejér megyei döntőjén. A kiscsapatot Bodó Dániel kísérte el.

hadirtorna1

Bodó Dániel beszámolója:
"Iskolánkat a 12/1-es osztály négy tanulója: Máthé Lili, Páj Rebeka, Rohály Péter és Skanda Krisztián képviselte az Országos Haditorna Verseny Fejér megyei döntőjén. A versenyt október 10-én, csütörtökön rendezték meg Székesfehérváron a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központban. A versengés célja, hogy a honvédelem ügyét a sport eszközeivel népszerűsítsék, fejlesztve a fiatalok készségeit, erkölcsét és fizikai képességeit. Dunaújvárosból, Velencéről és Seregélyesről összesen tizenöt csapat diákjai bújtak egyenöltözetbe, hogy összemérjék „erejüket”.
A megnyitón ismertették a versenyfeladatokat, majd munkavédelmi oktatást tartottak a diákoknak, végül minden csapat megkapta a menetrendjét.

Minden állomáson 25 percig lehetett tartózkodni, majd 5 perc alatt át kellett érni a következő állomásra. Ezt az időbeosztást csapatunk, mely az ötös rajtszámot kapta, rendben követte.

Az első állomás a kézigránát-célbadobás volt. A feladat végrehajtása során két kézigránátot kellett bedobni egy körbe. Ha ez nem sikerült, egy 3-4 kg-os dobozt kellett futva elvinni A pontból B pontba, majd vissza. A következő versenyzőnek már 5 m-rel hátrébbről kellett dobnia, és így tovább.
A következő feladat egy akadálypálya teljesítése volt. Itt minden versenyző kapott egy sisakot, egy golyóálló 

hadirtorna2

mellényt meg egy gépkarabélyt, és így kellett átfutniuk az akadálypályán. Ezután egy 20 kg-os dobozzal meg kellett kerülniük egy bóját, majd vissza kellett vinniük a dobozt a helyére. Egy újabb feladatban egy 800 kg-os dzsipet kellett eltolniuk, majd végül át kellett kúszniuk egy újabb akadály alatt, végül beérni a célba.
A következő feladat légpuskalövészet volt. Minden versenyző 5 darab légpuskalőszert kapott a célbalövéshez.
Ezután következett a mátrixfutás. A pályán elhelyeztek 20 db kisebb hordót. Minden versenyző kapott egy egyedi térképet, amelyen jelölve volt, hogy melyik hordó után melyik hordóhoz kell menni. Egy csipet kellett a hordónál elhelyezni, ez jelezte, hogy a versenyző odaért a megadott hordóhoz. Közben számítógépen ellenőrizték, hogy jó sorrendben hajtotta-e végre a feladatot. Csapatunk hibátlanul teljesítette ezt a kihívást.
A következő állomás a távbecslés volt. A szervezők kihelyeztek néhány hordót, majd az egyiknek megmondták a magasságát és az átmérőjét. A csapatnak meg kellett határoznia, hogy milyen messze van tőlük. A következő hordóról azt tudták, hogy milyen messze van tőlük, és meg kellett adniuk, hogy milyen magas és mekkora az átmérője.
hadirtornaMajd jött az elsősegélynyújtás és a sebesültszállítás. Az első feladat szerint egy eszméletlen embert találtak az utcán. El kellett dönteniük, hogy mi a teendő, hogy tudják, életben van-e az illető. A második feladatban egy kéztörést szenvedett embernek be kellett kötniük úgy a kezét, hogy az jól rögzített legyen, majd el kellett szállítaniuk hordágyon egy adott pontig, majd onnan visszahozni.
Ezután következett a honvédelmi totó, ezt csaptunk hibátlanul megoldotta.
Az utolsó feladat a fegyveres váltófutás volt. Egy 400 m-es kört kellett megtenniük egy gépkarabéllyal, majd ha végigértek a körön, átadniuk a fegyvert a következő társnak, míg mind a négyen le nem futották a távot.

Az eredményhirdetéskor kiderült, hogy csapatunk nincs az első 3 között.
Ennek ellenére büszkék vagyunk diákjainkra, akik a verseny minden kihívását teljesítették.

A dobogó harmadik fokán a székesfehérvári Deák Ferenc kereskedelmi és vendéglátóipari középiskola csapata végzett – ugyanők kormányhivatali különdíjban is részesültek. Másodikként az ugyancsak székesfehérvári Árpád középiskola fiataljai futottak be; az első helyet – s ezzel az országos döntőbe jutást – a megyeszékhely Váci középiskolájának csapata szerezte meg.

 

Gratulálunk a helyezettek mellett minden résztvevőnek!"

 
Hirdetés
Hirdetés