Ma 2019. február 23., szombat, Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.

Aktuális események

    febr. 25 00:00
    "Pénz7"
    márc. 7 00:00
    Projekt-nap Pénziránytű - tanítás nélküli munkanap
    márc. 12 00:00
    Erasmus+ Pedagógiai Információs Nap
    márc. 12 00:00
    Nyelvi nap
    márc. 13 00:00
    Komplex várostörténeti vetélkedő

Erasmus

Szakmák éjszakája

Szakképzés Eu Hete

Széchenyi 2020

Iskolai események

previous month február 2019 next month
H K SZ CS P SZ V
week 5 1 2 3
week 6 4 5 6 7 8 9 10
week 7 11 12 13 14 15 16 17
week 8 18 19 20 21 22 23 24
week 9 25 26 27 28

Pályázat

Hirdetés

Hirdetés


Lendvai Józsefné - Környezeti mérnöktanár PDF Nyomtatás E-mail


2005 május óta veszek rész a TIOK felkészítő programjaiban, fejlesztő tréningjeiben. Májusban és júniusban a székesfehérvári továbbképzésen vettem részt, majd novemberben a pilisborosjenői programban a prezentációk készítéséről és alkalmazásáról kaptam egy jól felépített, és sokoldalúan használható ismeretanyagot.
A Szociális életviteli és környezeti kompetenciák C típusú moduljait próbálom ki a 9/1 évfolyamos diákokkal.


A programcsomag címe:
Szociális életviteli és környezeti kompetenciák

Az ember társas fejlődése kétoldalú folyamat, amelyben egyszerre kell elsajátítani a közösségi beilleszkedéshez szükséges, valamint az egyéni kibontakozáshoz nélkülözhetetlen kompetenciákat.
A szociális kompetencia két alapvető eleme ezek alapján:

Olyan belső harmónia és önbizalom kiépítése, amely segítségével képes eligazodni és hatást gyakorolni a társas környezetre.
Másrészt, olyan képesség és attitûdcsoport elsajátítása, amely révén a különböző viselkedésminták elsajátítása és gyakorlása megvalósulhat.
A változtatás szükségessége:
Az elsajátítandó tananyag egyre csak gyarapodik.
A hagyományos módszerekkel a tanulás ma már nem megoldható.
Változik a világ elvárása, szükségessé vált az élethosszig tartó tanulás a mindennapi életben való boldoguláshoz.

A szociális kompetenciák nem külön érvényesülnek, hanem beépülnek az emberi magatartásba és együttesen fejtik ki hatásukat más kompetenciákkal.
A szociális kompetencia alapeleme a tolerancia, a nyitottság egymás értékeire, a különbözoség elfogadása.


A program előnyei:


A program szakít a hagyományos tanítási - nevelési formával. Nagy előnye, hogy nem ragaszkodik az ismeretátadás mechanikus módszereihez, hanem igyekszik sajátos, egyedi megközelítéssel - megcélozva a diákok érdeklődését, új módszerekkel rávezetni a problémák megoldására a gyerekeket. A projekt azon képességek kialakítására, fejlesztésére irányul, amely révén a tanuló képes lesz különböző szituációkban is megfelelő módon cselekedni.


A projekt tanórán kívüli foglalkozásokon sajátítható el. Ez a forma sokkal kötetlenebb, így nagyobb kedvvel vesznek benne részt a diákok. Ugyanakkor ezek a foglalkozások kiválóan támogatják az órai munkákat, hiszen játékos formában sajátítják el a csoportmunka alapvető szabályait, megtanulják az együtt gondolkodás, tervezés lépéseit, reális képet kapnak önmagukról és társaikról.


A programokat nagyon jónak találom, hiszen folyamatosan aktivizál, és ébren tartja a diákok érdeklődését, és még azok is bekapcsolódnak a csoport munkájába, akik nem vállalják az egyéni szerepléseket és megmérettetéseket.
Ugyanakkor a hatékony munkavégzés nagymértékben megnöveli a tanár felkészülési idejét a segédanyagok összeállítása, a témák kiválasztása, a hozzákapcsolódó forgatókönyv kialakítása révén, valamint elvárja, hogy a tanár is folyamatosan frissítse és bővítse ismereteit.

 
Hirdetés