Ma 2020. június 06., szombat, Norbert és Cintia napja van. Holnap Róbert napja lesz.

Erasmus

Szakmák éjszakája

Szakképzés Eu Hete

Széchenyi 2020

Pályázat

Hirdetés

Hirdetés


Iskolatörténet PDF Nyomtatás E-mail

Iskolánk 2015/2016-ban ünnepeli fennállásának 40 éves évfordulóját.

 

alt

 

Az intézmény az alapítása óta eltelt négy évtized alatt nagy változásokon ment keresztül. 

A Dunaújvárost az ötvenes évektől meghatározó gyáróriás - a Dunaferr Dunai Vasmű - a nehézipar fellegvára volt. De ahogy a város növekedett, megjelentek más iparágak is, főképp a Papíripari Vállalat igényelt jelentős munkaerőt.

A tanítás 1976. szeptember 1-jén kezdődött meg az iskola falai között, akkori nevén a MÜM 316. sz. Intézet Papíripari Tagozatán.  A papíripari szakmák mellett helyet kaptak a helyi könnyűipari üzemek szakember-utánpótlását biztosító szakképzések, a női- és férfiruha készítők, fonók, cipőgyártók, cipőfelsőrész-készítők, nyomdászok képzései. Kezdetben főleg lányokat képeztünk a mintegy 11 féle könnyűipari szakmára. A gyakorlati képzés a város üzemeiben folyt .

A város ezen új iskolája mind épületszerkezetileg, mind pedig felszereltségében korszerű volt.

Köszönet az alapítóknak: Bene Károly igazgató úrnak, és Pallos László címzetes igazgató úrnak.

alt

1987-től működik önállóan az iskola. Kezdetben Könnyűipari Szakmunkásképző Iskola néven, 1990-ben vettük fel Lorántffy Zsuzsanna nevét.

Az 1990-es évektől a gazdasági átalakulásokhoz igazodva képzési struktúránk átalakult. 

1989-ben indult le a szakközépiksolai képzés egészségügyi és vegyész szakirányon, majd 1992-től ruhaipari szakirányon is. 

Iskolánk 1993-ban beléptünk a Világbanki Programba, melynek révén eszközellátottságunk sokat javult /pl. nyelvi laborral, számítógépes hálózattal/. 1996 óta tagja az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Tagozatának.

1997-től önálló tanműhelyünkben folyik a gyakorlati képzés. 

2005-ben kialakítottunk az iskola kollégiumában egy fodrásztanüzletet, ahol a fodrász szakoktatók irányításával sajátítják el a szakma fortélyait a tanulók. 2008-ban kozmetikát és újabb fodrásztanüzletet alakítottunk ki a Lajos király körúti tanműhelyünkben.

2006-ban megkezdődöt az ipraművészeti képzés iskolánkban.

Mindezt Pallosné Sobor Angéla több mint két évtizedes sikeres vezetése alatt érte el az intézmény.

A 2008/2009-es tanévben megbízott igazgatóként Oroszné Garami Zsuzsanna vezette az iskolát. 

2009-ben ismét a változó gazdasági környezet igényeihez igazodva elkezdődött iskolánkban a gumiipari képzés.

altNemcsak a városból és vonzáskörzetéből, hanem távolabbról is várjuk a tanulni vágyókat, hiszen mintegy kétszáz fős kollégiummal rendelkezünk, ahol a város más iskoláiban tanulóknak is otthonos szállást biztosítunk.

Diákjaink rendszeresen szerepelnek különféle versenyeken, jelentős számban nyernek felvételt felsőoktatási intézményekbe, illetve korszerű szakmai tudás és általános műveltség birtokában jól megállják a helyüket a különféle munkahelyeken.

 
Hirdetés